top of page

 

Katarakt ve Akıllı Mercek​

Katarakt, sağlıklı ve net görüş için gözün önemli elemanlarından biri olan merceğin (lens) saydamlığını kaybetmesidir. En sık sebebi yaşın ilerlemesi iken, travma yada kullanılan bir takım ilaçlar, geçirilen başka göz hastalıkları da katarakt oluşumuna sebep olabilir. Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda da katarakt görülebilir.

Günümüzün modern katarakt cerrahisi, korneaya yapılan 2 mm.lik kesiden son derece hassas ve mikroskobik yöntemlerle katarak oluşmuş doğal merceğin çıkartılması, bu işlem yapılırken soğan zarından daha ince olan mercek kapsülünün korunması ve bu kapsülün içerisine çeşitli özelliklerdeki yapay merceğin yerleştirilmesi esasına dayanır. Göz içerisine koyulacak olan mercek ameliyat öncesi teknolojik cihazlarla hesaplanır ve kişiye özel mercek kullanılır. 

Ameliyat sonrası yıllardır kullanılan monofokal göziçi mercekler hastanın uzakta et görüşe kavuşmasını sağlar ancak yakında gözlük kulanma gereksinimi olurken, son yıllarda hayatımıza giren akıllı mercekler uzak yakın ve orta mesafede gözlüksüz net görüşe olanak verir.

Aynı zamanda astigmatı olan hastalarda astigmatı da düzelten torik merceklerle astigmatı da düzeltmek mümkündür. 

Gözkapağı ameliyatı ve katarakt ameliyatının birlikte yapılıp yapılmayacağı en çok sorulardan biridir. Bu iki ameliyatın birlikte yapılması uygun değildir. Aralarında ortalama 1 ay olması uygundur.

bottom of page